Home / Duurzaamheid / Het is weer tijd voor de tuintips van Jolanda!

Het is weer tijd voor de tuintips van Jolanda!

De zomer is in aantocht. De bomen zitten in het blad en de rhododendrons beginnen te bloeien. Kwekerijen en tuincentra bieden een overvloed aan zomerbloeiers aan, maar wacht daar nog even mee tot de tweede helft van juni. Dan is het qua temperatuur helemaal veilig.

De tuintips van deze maand:

Vaste planten verjongen en vermeerderen
Lentebloeiende vaste planten kun je het beste direct na de bloei scheuren. Vaste planten groeien vanuit het midden naar buiten toe. Dit betekent dat de jongste en groeikrachtigste plantjes dus altijd aan de buitenkant van de pol zitten. Deze buitenste stukken zijn de delen en kunt u opnieuw planten.

Eetbare tuin
Jonge planten van tomaat, paprika en Spaanse pepertjes mogen eind van de maand het terras of balkon op. Plant ze in een ruime pot of bak of in de volle grond. Zet ze op de allerwarmste plek in de volle middagzon en geef ze geregeld water.

Paardenbloemen
Paardenbloemen komen gratis aanwaaien, zorgen voor kleur en ze zijn heel nuttig. Als de knoppen beginnen te bloeien komen bijen, hommels, zweefvliegen, vlinders en kevers zich graag voeden met wat de bloemen te bieden hebben. Paardenbloemen hebben een nectarwaarde en een pollenwaarde van vijf op een schaal van één tot vijf. Beter kan dus niet.

Regenton
Vang zoveel mogelijk water op. Dan kunt je dit water in droge periodes weer gebruiken voor de tuin of als drinkwater voor dieren. Zorg ervoor dat regentonnen afgeschermd zijn aan de bovenzijde, zodat er geen vogeltjes in komen. Vraag subsidie aan voor een regenton via deze website.

Gazon
Overweeg om een strook gras te laten staan of maai alleen een looppad. Hiermee creëer je de kans op wilde bloemen of voeg zelf wat bloemenzaad toe aan uw gazon. Bemest je bloemmengsel niet. Minder voeding zorgt voor meer bloemen.

Wil je graag een groenere en bloeiende tuin of een groen dak?

Maar heb je geen idee hoe je dat moet aanpakken? Op donderdag 6 juni staan onze tuinambassadeurs op de braderie in het centrum van Drachten om je o.a. te adviseren over het vergoenen van je tuin. Ook krijg je van hen advies over groene daken of subsidies. Geen tijd om langs te komen? Bel naar 0512 – 581 234 of mail je vraag naar gemeente@smallingerland.nl onder vermelding van ‘Aanvraag tuinambassadeurs’.

Plaats zelf een reactie

Om een reactie te plaatsen dient u ingelogd te zijn.

Inloggen Registreren