Home / Duurzaamheid / It Werflân

It Werflân

In 2016 had de gemeente Smallingerland de primeur in Friesland: het eerste circulair gebouwde multi-functioneel-centrum namelijk het MFC It Werflân in Rottevalle. In ’t Werflân zijn naast het dorpshuis ook een samenwerkingsschool, het kinderdagverblijf, peuterspeelzaal, BSO, de Thuiszorg, jeugdsoos en o.a. de fysiotherapie gevestigd.

Het pand is zoveel mogelijk Cradle to Cradle gebouwd en dat betekent o.a. niets verlijmen, maar alles de wanden zijn van houten platen die geschroefd zijn om het uit elkaar halen in de toekomst makkelijker te maken. Ook is de constructie zoveel mogelijk demontabel gebouwd, de betonvloeren liggen bijvoorbeeld op de balk- en kolommenstructuur en kunnen er zo uitgetild worden (om te worden hergebruikt).’ Ook de stenen uit de gemetselde muren kunnen bij de sloop weer bruikbaar worden gemaakt.

Het pand is heel multifunctioneel ingericht, waardoor kleinere ruimten samengevoegd kunnen worden, maar er is ook zo flexibel ingericht dat bijvoorbeeld het podium als vergaderzaal gebruikt kan worden. zodat de ruimten voor diverse doelen gebruikt kunnen worden.

Nog wat leuke weetjes:
– De barkrukkenbekleding is gemaakt van oude zeil van het skutsje van Rottevalle
– De zitting van de stoelen in de ‘huiskamer’ is van oude touwen uit klimhallen.
– de deurtjes van de kasten in onder andere de lokalen en bij de bar zijn van geperst gras. Het is tot een geheel gemaakt met aardappelzetmeel.

Daarnaast heeft het pand (vanzelfsprekend) zonnepanelen en een sedumdak, maar ja, dat vinden we inmiddels al bijna ‘normaal’

Zoals bij de opening van het MFC gezegd werd: Rottevalle heeft met It Werflân een ‘dorpshuis met statiegeld’

Meer weten? Zie itwerflan.nl.

Plaats zelf een reactie

Om een reactie te plaatsen dient u ingelogd te zijn.

Inloggen Registreren