Home / Duurzaamheid / Tuintips van onze tuinambassadeur Jolanda Booi

Tuintips van onze tuinambassadeur Jolanda Booi

De herfstkleuren zijn nu nog prachtig. Geniet ervan, want het gaat snel voorbij. Vogels worden aangetrokken door de felgekleurde vruchten van de bomen en heesters in de tuin. Het is een heerlijke tijd om in het bos te wandelen.

Nieuwe bomen en planten
Met de steeds warmere en drogere zomers werken bomen als natuurlijke parasol in een tuin. Bedenk waar u ze wilt hebben staan en plant ze in deze periode. Het is er de goede tijd voor, ook voor het planten van heesters, klimplanten en vaste planten.

Houtsnippers
Takken en houtig materiaal doen er langer over om te verteren. U kunt wat laten liggen achter in de border voor meer biodiversiteit. De overige takken kunt u versnipperen. Leen een houtversnipperaar of schaf er een aan met meerdere buren. Houtsnippers kunnen uitstekend gebruikt worden op onverharde paden of onder bomen en heesters. Gebruik het niet tussen de vaste planten, gebruik daar bladeren.

Nestkasten
Nu de vogels niet meer broeden, kunt u de nestkastjes schoonmaken zonder ze te verstoren. Verwijder het nestmateriaal en maak het kastje schoon met lauwwarm water. Vogels gebruiken het schone vogelhuisje als schuilplaats in de winter en in het voorjaar is het klaar voor nieuwe legsels.

Bladeren in de tuin
Laat bladeren in uw tuin het liefste liggen of verplaats ze. Ze vormen een isolerend winterdek voor planten tegen vorst en zorgen ervoor dat er minder onkruid groeit. De bladeren zijn een natuurlijke manier van bodemverrijking; iets wat vaak wordt weggehaald uit het systeem, wat zonde is. Daarnaast overwinteren egels en insecten vaak tussen de bladerhopen. En vogels scharrelen er hun winterkostje tussen vandaan.

Vermeerderen van planten
Maak houtige stekken van bladverliezende heesters. Bijvoorbeeld de vlinderstruik, roos en kornoelje kunt u op een goedkope manier vermeerderen. Neem scheuten die het jaar ervoor gegroeid zijn van ongeveer 30 cm. lang. Verwijder de zachte groeitop en snijd de onderkant van de stek onder een knop af. Plaats in de grond. De stekken zullen wortelen en kunnen de volgende herfst uitgeplant worden.

Zaden bestellen
Is het slecht weer en kunt of wilt u niet de tuin in? U kunt -online- op zoek naar zaden. Als u hier op tijd mee begint, maakt u meer kans om te krijgen wat u had uitgezocht. Of ruil uw eigen zaden met die van anderen. En let ook eens op wat er in de omliggende natuur groeit aan planten. Verhoog de streekeigen biodiversiteit door die planten in uw eigen tuin te herhalen.

Bescherm potten tegen vorst
Doordat natte grond in potten uitzet bij vorst, kunnen ze breken. Er zijn meerdere tips om dit te voorkomen: zet de potten zoveel mogelijk uit de wind en dicht tegen elkaar aan en vul de ruimtes op met riet of stro. Zet potten droog. Zorg voor een drainagegat onderin de pot. Of breng noppenfolie aan de binnenzijde van de pot aan. De folie zorgt voor een isolerende laag tussen de pot en de grond; goed voor de wortels én de pot.

Regenton en vorst
Om kapot vriezen van uw regenton te voorkomen kunt u een flexibele kunststof regenton het beste voor een kwart laten leeglopen. Pak het kraantje goed in met een stuk stof of plastic of schroef hem er helemaal af. Een harde kunststof ton is bestand tegen vrieskou tot -15 graden. Bescherm het kraantje goed. Een houten regenton dient voor 90% geleegd te worden om kapotvriezen te voorkomen. Beter is nog om hem droog of onderdak te zetten.

Meer tuintips?

Tuintips zomer
Tuintips voorjaar
Tuintips voorjaar 2 
Tuintips najaar
Tuintips winter

 

Plaats zelf een reactie

Om een reactie te plaatsen dient u ingelogd te zijn.

Inloggen Registreren