Home / Duurzaamheid / Vergroening voorplein gemeentehuis

Vergroening voorplein gemeentehuis

De afgelopen weken is het plein voor het gemeentehuis verfraaid met groen. Een deel van de verharding is verwijderd om plaats te maken voor een groot plantvak met diverse bloeiende planten, een perenboom en een insectenhotel. Daarnaast zijn er nieuwe heggen aangebracht en bestaande plantvakken vergroot op plekken waar eerst tegels lagen.

Operatie Steenbreek
De gemeente doet sinds 2018 mee aan de landelijke Operatie Steenbreek. Binnen Operatie Steenbreek werken gemeente en het waterschap aan een groenere leefomgeving. Een groenere omgeving heeft een aantal grote voordelen, zoals minder wateroverlast en verhogen van biodiversiteit, beleving en verkoeling. Eerder organiseerden we daarvoor de actie ‘Tegel eruit, plant erin.’ Inwoners kregen in ruil voor een tegel een plant. Het doel: steeds meer groene tuinen. Daarnaast zijn er nog andere acties binnen Operatie Steenbreek.

Gratis advies van tuinambassadeur
Binnen onze gemeente worden in het kader van Operatie Steenbreek tuinambassadeurs ingezet. Vanaf deze zomer beschikt de gemeente over een team van zo’n tien tuinambassadeurs. Om de tuin te vergroenen kunnen bewoners advies inwinnen bij een tuinambassadeur. Bewoners die graag een gratis tuinadvies van een tuinambassadeur willen, kunnen zich aanmelden via gemeente@smallingerland.nl onder vermelding van ‘Aanvraag tuinambassadeurs’.

Idee voor een groenere buurt?
We proberen als gemeente in nieuwe plannen zo weinig mogelijk stenen aan te brengen en zoveel mogelijk groen. Misschien zijn er in je dorp of wijk ook plekken die je graag groener wil zien. Heb je een idee voor een groenere buurt? Mail dan je idee naar gemeente@smallingerland.nl onder vermelding van ‘Idee voor een groene buurt’.

Zelf het goede voorbeeld geven
Als gemeente willen we ook graag het goede voorbeeld geven. Zo hebben we op een groot deel van het dak van het gemeentehuis sedum aangebracht. Dit zorgt voor een vertraagde regenwaterafvoer, verkoeling en een grotere biodiversiteit. En het voorplein is in de afgelopen weken opnieuw ingericht. Zo is het niet alleen fijner om op het voorplein te verblijven, maar houden we ook rekening met het toekomstige klimaat.

Plaats zelf een reactie

Om een reactie te plaatsen dient u ingelogd te zijn.

Inloggen Registreren