Home / Ondernemen / Bedrijf starten

Bedrijf starten

Wilt u ondernemer worden of bent u een startende ondernemer? Heeft u een gastouderbureau of kindercentrum of wilt u eentje beginnen? Lees hieronder hoe wij u verder kunnen helpen. 

Training en voorlichting voor starters
Ieder jaar bieden we een training van 6 dagdelen aan. In deze training komen alle aspecten van ondernemerschap aan bod. U krijgt ook persoonlijke begeleiding bijvoorbeeld het opstellen van een ondernemingsplan. De training start in september. Verder organiseert de gemeente ieder jaar een voorlichtingsbijeenkomst voor starters. Daar kunt u vragen stellen aan onder andere een bank, accountant, belastingdienst en de gemeente.


Een eigen bedrijf aan huis starten

Wanneer kunt u starten zonder vergunning?

 • uw bedrijf neem maximaal 50 m2 in beslag
 • uw bedrijf neemt maximaal 30% van de totale begane grondvloeroppervlakte van de bebouwing op uw perceel in beslag
 • u verkoopt geen goederen die ergens anders worden gemaakt
 • u heeft geen personeel in dienst
 • omwonenden hebben niet onevenredig veel last van uw bedrijf
 • uw bedrijf leidt niet tot verkeers- en parkeeroverlast
 • uw bedrijf aan huis voert geen activiteiten uit waarvoor een melding of vergunning nodig is. U kunt dit toetsen in de Activiteiten Internet Module.

Voldoet uw bedrijf aan huis niet aan deze voorwaarden? Vraag dan een voorlopige beoordeling voor uw plan aan.


Kinderopvang starten of wijzigen
Alle informatie, voorwaarden en formulieren vindt u op de website van de rijksoverheid. Stuur de ingevulde formulieren en bijlagen via e-mail naar de gemeente of breng ze langs op het gemeentehuis. Na uw aanvraag voert de GGD Fryslan een inspectie uit. Als u aan de voorwaarden voldoet wordt u opgenomen in het Landelijk Register Kinderopvang. We informeren u zodra u bent ingeschreven.


Handig om te weten

 • Het Bedrijvencentrum A7 kan veel doen om de kans van slagen van uw bedrijf te vergroten. Het biedt zekerheden: betaalbare, vaste huurprijzen, duidelijke afspraken en begeleiding. Er is ruimte voor ongeveer twintig bedrijven en bedrijfjes. Het 1e jaar betalen starters een zeer lage huur. Daarna gaat de rekening met stapjes omhoog totdat ondernemers na ongeveer 5 jaar een ‘marktconforme’ prijs betalen. Naast werkruimte is er voor startende ondernemers ook advies of coaching mogelijk.
 • Ontvangt u een uitkering en gaat u starten als ondernemer? Als uw werkeloosheidsuitkering en/of uw bijstandsuitkering vervalt kunt u de eerste periode als starter een uitkering krijgen. U kunt dan in aanmerking komen voor financiële hulp voor ondernemers.
 • Uw bedrijf moet voldoen aan milieuregels. Soms is een omgevingsvergunning nodig, soms een melding en soms mag u zo starten. Dit is afhankelijk van het soort bedrijf en de activiteiten van uw bedrijf. U kunt dit toetsen in de Activiteiten Internet Module.
 • Onder een bedrijf aan huis valt het leveren van producten of diensten aan personen. Voorbeelden: pedicure, kapper of administratieve, medische, juridische, therapeutische of kunstzinnige activiteiten.
 • U mag aan de gevel of in de voortuin een onverlicht naambord plaatsen van maximaal 0,5 m2, waarbij de langste zijde korter is dan 1 meter. Wilt u op een andere manier reclame maken voor uw onderneming? Vraag dan een omgevingsvergunning aan.


Meer informatie

Voor meer informatie, bel met de gemeente op: 0512 – 58 12 34 of vul het contactformulier in.

Plaats zelf een reactie

Om een reactie te plaatsen dient u ingelogd te zijn.

Inloggen Registreren