Home / Recreatie & Toerisme / Bezienswaardigheden

Bezienswaardigheden

Historie
Drachten is van oorsprong een veenkolonie. Voor het vervoer van de turf was men afhankelijk van het water, dit gebeurde met skûtsjes. Veel van de nu nog varende skûtsjes zijn in Drachten gebouwd. Van de vier werven die Drachten rijk was, is er nu nog één over.

Museum Dr8888
Dit museum is één van de meest toonaangevende musea voor moderne kunst in Noord-Nederland en heeft een bijzondere (inter)nationale collectie met werken van o.a. Theo van Doesburg, Kurt Schwitters en Thijs Rinsema. Museum Dr8888 laat in 2018 in vier tentoonstellingen zien hoe de internationale avantgardebewegingen Dadaïsme en De Stijl van betekenis waren voor  het modernisme in Fryslân. Kijk voor meer informatie op www.museumdrachten.nl.

Karmelklooster
Tot 1993 was het Karmelklooster in gebruik als klooster van de ongeschoeide Karmelietessen. Architect Arjen Witteveen ontwierp dit eerste en beschouwende Friese klooster in 1935 in carrévorm naar middeleeuws voorbeeld met binnentuin en grote ommuurde slottuin. De façade oogt streng, maar van binnen heeft het gebouw een verrassend intieme atmosfeer.
Er zijn regelmatig tentoonstellingen, concerten en lezingen. Kijk op www.karmelklooster.nl.

Carillon
Het carillon, ontworpen door Gunnar Daan, gemaakt in 1996, is het visuele centrum van Drachten en staat op de plek waar vroeger de ophaalbrug over de Drachtster
Compagnonsvaart was. Op de draagbalken staat een tekst van auteur Harmen Wind. Deze verwijst naar de vier elementen: aarde, vuur, water en lucht.

Papegaaienbuurt
Architect Cees de Boer ontwierp begin 19de eeuw in en rond de Torenstraat een aantal woningen waarvan het houtwerk is beschilderd volgens de kleurschema’s van Theo van Doesburg. Deze typische Stijlkleuren maken dat de buurt bekend staat als de Papegaaienbuurt.

‘t Smelnehûs
In dit monument was tot 1972 het gemeentehuis gevestigd. Daarna nam museum it Bleekershûs haar intrek. Vanaf 1994 is het statige gebouw een grandcafé-restaurant en heet het ‘t Smelnehûs. Tijdens een verbouwing is een oorkonde gevonden uit 1392 waarin gesproken wordt over Hera van Smelne, die benoemd was als Grietman (soort burgemeester) van Smellingheradele.

Doopsgezinde kerk
Dit bijzondere rijksmonument is een zaalkerk uit 1790. Het kreeg in 1860 een eclectische ingang. Bijzonder zijn de gebrandschilderde ramen met teksten uit Jesaja en Lucas. In de kerk worden naast reguliere diensten ook tentoonstellingen en concerten gegeven. Zie de website voor meer informatie.

Grote Kerk
Deze kerk is gebouwd in 1743. Er is destijds voor deze locatie gekozen omdat hier de doorgaande vaarroute was. De luidklok uit 1746 is helaas verloren gegaan in WOII. Bekijk vooral de nieuwe klok (1948), de gebrandschilderde ramen, de preekstoel en het prachtige orgel.

Oude Tabaksfabriek
Tegenover de Grote Kerk staat de in 1902 gebouwde tabaksfabriek. In 1989 is de fabriek gesloten. Nu is het gebouw in gebruik als appartementencomplex.

Beter Wonen
Dit rijksmonument met 65 arbeiderswoningen is rond 1920 gebouwd. Ook deze woningen zijn ontworpen door architect Cees de Boer. De woningen zijn een voorbeeld van de sociale woningbouw uit het begin van de 20e eeuw. Ze staan gerangschikt rondom een plantsoen.

Scheepsbouwwerf Van der Werff
Scheepsbouw Van der Werff is in 1710 opgericht en is één van de oudste bedrijven van Fryslân. Skûtsjeliefhebbers kennen de werf van de in de SKS-vloot varende skûtsjes van Lemmer, Earnewâld en Joure. Het skûtsje “De Jonge Trijntje”, dat meer dan 100 jaar geleden ook door Van der Werff gebouwd is, is recent weer volledig in de oude stijlteruggebracht. Kijk op de website voor meer informatie.

De Naturij
De Naturij is de grootste kinderboerderij van het Noorden! Meer dan 150.000 bezoekers per jaar genieten van dit unieke natuur en recreatiegebied van 7 hectare. Er is een eigentijdse speeltuin, een overdekte speelhal, een verkeerstuin en ook een spartelbad. Er zijn natuur-ontdekpaden, een tokkelbaan, je kunt er ponyrijden en… er zijn natuurlijk veel dieren! Meer informatie op de website.

Schouwburg De Lawei
Onze schouwburg vindt u aan de rand van het centrum. Hier kunt u terecht voor theater, dans- en filmvoorstellingen, kunstexposities en veel cursussen voor jong en oud.
Onder hetzelfde dak is theatercafé Hopper te vinden waar u kunt lunchen, dineren of gezellig borrelen. Kijk op www.lawei.nl.

Nationaal Park De Oude Venen (De Alde Feanen)
De Alde Feanen is een prachtig nationaal park, gelegen rondom het dorp Eernewoude. Het park heeft een oppervlakte van bijna 4.000 ha. Het is het grootste aaneengesloten natuurgebied op het vasteland van Friesland en het park heeft een rijke historie. In het park zijn talloze wandel- en fietsroutes en uiteraard is het waterrijke gebied ook (deels) per boot bereikbaar. Informatie over het park vindt u hier.

Spinnenkopmolens aan de Wijde Ee
Spinnenkopmolen De Modden is genoemd naar de boerderij waarvan hij eens het land bemaalde. De Molen wordt ook wel de Jansmolen genoemd, naar de Janssloot waarop hij het water uitslaat. Toto 1952 bemaalde de molen in de zomer 200 pondemaat (70 hectar) en ’s winters 60 pondemaat land. De Modden werd gerestaureerd in 1954, 1967 en 1990, maar mist zijn schroef, zodat hij niet meer kan malen. De vlucht van de wieken, die nog wel kunnen draaien is 14 meter.
Spinnenkopmolen de Modderige Bol is genoemd naar het water waarop de molen uitsloeg. Het is de middelste van de drie kleine spinnenkoppen aan de Wijde Ee. De molen bemaalde tot 1952 een gebied van 150 pondemaat, circa 55 hectare. De Modderige Bol onderging restauraties in 1954, 1967, 1978 en 1993.
Spinnenkopmolen Heechhiem, genoemd naar de boerderij die in de nabijheid staat, is de laatste molen in de rij. Hij bemaalde tot 1952 zijn eigen polder van 150 pondemaat, oftewel 55 hectare. Het bouwwerk onderging restauraties in 1954, 1970, 1977 en 1993. De molen draait nog steeds en loost op gezette tijden polderwater in de Friese boezem.

Nog veel meer te zien en te beleven
Meer informatie over bezienswaardigheden in onze gemeente is te vinden op de site van de Historische Vereniging Smelne’s Erfskip.

Plaats zelf een reactie

Om een reactie te plaatsen dient u ingelogd te zijn.

Inloggen Registreren