Home / Recreatie & Toerisme / Havens in Smallingerland

Havens in Smallingerland

Het watersportseizoen is weer begonnen en de bruggen en sluizen in Fryslân kunnen weer aan het werk.

Haventoezicht
De gemeente Smallingerland zorgt voor toezicht, orde en handhaving op een juist gebruik van de vaarweg Drachtstervaart en de passantenhaven Moleneind. De gemeente is ook verantwoordelijk voor de bediening van de Philipsbrug aan de Tj. Wagenaarstraat. De gemeente (tel. 06 23238367) is het aanspreekpunt voor de passanten en kan helpen bij het gebruik van aanuit.net.

Bruggen en sluizen Polderhoofdkanaal
In het komende vaarseizoen, van 15 mei tot en met 15 september, is het Polderhoofdkanaal open van ‘s ochtends 09.00 uur tot ‘s avonds 20.00 uur. Ook op zondagen.

Philipsbrug (ophaalbrug) Drachtstervaart
Via de Philipsbrug in de Tj. Wagenaarstraat komt u in het centrum en de passantenhaven. De brug heeft een vrije doorvaarthoogte van 1,60 meter. Het openen van de brug is in de periode van 1 april tot 1 november dagelijks tussen 9.00 en 19.00 uur en tussen 1 juni tot en met 31 augustus tot 20.00 uur. U moet van tevoren bellen naar 06-23238367. Na circa 15 minuten is er iemand aanwezig om de brug te bedienen.

Niet aanleggen aan de kades Drachtstervaart
De kades van de Drachtstervaart tussen de Piipbrêge en het centrum zijn niet geschikt om boten af te meren. Zo blijft de vaart vrij voor het bootverkeer van en naar het centrum. Deze regels gelden zowel voor passanten als voor aanwonenden.

Passantenhaven Moleneind Drachten
Varende passanten zijn welkom in de passantenhaven aan het Moleneind in het centrum van Drachten. De haven is gelegen achter een vaste brug met een vrije doorvaarrhoogte van 2,95 meter. Bezoekers kunnen gebruik maken van de voorzieningen in de haven zoals stroom en water.  Ook kan men vuil water lozen. Voor een overnachting in de haven moet worden betaald.

De afrondende werkzaamheden aan het nieuwe sanitair gebouw nemen nog iets meer tijd in beslag. Toeristen kunnen vanaf 1 mei het sanitair gebruiken.

Het nieuwe sanitair gebouw bestaat uit een toilet- en douchegedeelte, een invalidentoilet en een ruimte voor het legen van chemisch toilet. Op een bord komt de gebruikersinformatie. 

Via de app AANUIT.NET kunnen passanten de voorzieningen gebruiken. Meer informatie vindt u op http://www.aanuit.net en op de borden in de haven. In de haven is gratis wifi beschikbaar.

Passantenplaatsen plezierhaven Rottevalle
De haven in Rottevalle heeft een beperkt aantal passantenplaatsen. Deze plaatsen zijn voorzien van stroom via het Aanuit.net-systeem. Ook is er een oplaadpaal voor elektrische boten.
Water gaat via een automaat met muntinworp. Er zijn geen sanitaire voorzieningen en vuilwaterpomp aanwezig. De kosten voor het verblijf in de passantenhaven betaalt u  aan de havenmeester.
In de haven staan op 2 plaatsen informatieborden over de instructies van het betaalsysteem en telefoonnummers (waaronder een 24-uurs helpdesk).

Contactgegevens havenmeester haven van Rottevalle: 

Klaas Pool, 06-53649610 of klaaspool56@gmail.com

Passantenplaatsen plezierhaven Oudega
De haven in Oudega heeft een beperkt aantal passantenplaatsen. Deze plaatsen zijn voorzien van stroom en er is ook een watertappunt aanwezig.
Er zijn sanitaire voorzieningen. De kosten voor het verblijf in de passantenhaven betaalt u aan de havenmeester.

Hooidamsbrug Oudega
De Hooidamsbrug is het hele jaar open voor de (beroeps)- en recreatievaart.

  • Vanaf 1 mei tot 1 oktober van 7.00 uur tot 21.00 uur. Ook op zondag vanaf 1 april.
  • Vanaf 1 november tot 1 april van 7.00 uur tot 19.00 uur (zaterdag tot 18.00 uur)
  • In de maanden april & oktober van 7.00 uur tot 19.00 uur (zaterdagen tot 21.00 uur)

De Hooidamsbrug heeft een vrije doorvaarthoogte van 2.60 meter.

Pont ‘De Grietman’
De fiets- en voetgangerspont vaart vanaf 1 april t/m 30 september dagelijks vanaf 10.00 uur tot 20.00 uur heen en weer tussen De Veenhoop en de Hooidammen in Oudega over de Wijde Ee en de Grietmansrak. Een overtocht kost € 1,50. U kunt met een groep ook buiten de reguliere tijden met de pont oversteken. Maak dan een afspraak via 06-57991511.

 

Reacties

brandt.bh@web.de 26-09-2020
27601
brandt.bh@web.de 26-09-2020
12344
tseard55@hotmail 24-09-2020
Opmerking over de handhaving op de hooidammen: Vorig jaar, net voor de zomer grote plannen om de boten die te lang , vaak hele zomer, aanmeren op de hooidammen. Dit jaar hebben in ieder geval 2 boten de hele zomer , vanaf eind april tot september,op de hooidammen op 1 plek gelegen. Ze betalen liggeld aan de brugwachter, deze hoeft het schijnbaar niet te melden. Hoezo handhaving wordt er vaak op de hooidammen gezegd. Vr.gr. Tseard
herman.moes@kpnmail.nl 11-09-2020
Ik had nog iets vergeten bij mijn vorige reactie nl. Dat er geen vermelding nog is op de ANWB waterkanten electronisch. Ik heb dit vervolgens door gegeven aan Promanent die dit regelt Mvg Herman
herman.moes@kpnmail.nl 11-09-2020
2 weken terug uw jachthaven bezocht,maar geconstateerd dat deze wat verbeteringen behoeft. 1. bij het aanmeren gleden de landvasten van de meerpaal af omdat er geen stalen pen horizontaal zit aan de boven kant(of houten klosjes) met gevolg boeg beschadigd omdat hij er langzaam tegen aandreef als gevolg van de wind. 2. het plankier is te kort als je van boord wilt stappen moet je over de railing klauteren. Niet te doen voor oudere mensen. Waarom niet het plankier doortrekken tot aan de losse meerpaal maakt het aanmeren ook makkelijker 3. Het aan/uit systeem is voor de oudere doelgroep nogal een klusje,koste mij wel een half uur voordat het werkte. Erg omslachtig en wat is er mis mee dat de havenmeester langs komt het geld te innen zoals de meest havens doen. Workum en Bolsward hebben bewust niet gekozen voor dit systeem vanwege dat ze het belangrijker vinden het klantcontact en de havenmeester kwam direct langs met de havengids dus hij komt al. 4. Bij huisnummer 135 ligt iets hards op de bodem kiel schoof er over heen bij in en uit varen dit gemeld aan de brugwachter .Al aktie genomen. Al met al was het bezoek aan Drachten goed, met bovengenoemde ongemakken, maar ik hoop dat er actie ondernomen wordt ter verbetering.Naast ons waren nog 2 jachten met dezelfde problemen bleek bij navraag aan hun. Ik had graag wat foto's toegevoegd maar dan moet ik een gewoon email adres hebben. In afwachting van uw reactie mvg Herman Moes mj. "Wilma"