Home / Recreatie & Toerisme / Havens in Smallingerland

Havens in Smallingerland

Ivm de coronamaatregelen is het watersportseizoen uitgesteld. Dat betekent wat voor openingstijden van bruggen en sluizen. Campings, recreatieparken en jachthavens in Fryslân sluiten hun toilet-, was- en douchevoorzieningen.  Ook gemeente Smallingerland neemt maatregelen voor de eigen recreatieve voorzieningen. Kijk hier voor meer informatie.

 

Haventoezicht
De gemeente Smallingerland zorgt voor toezicht, orde en handhaving op een juist gebruik van de vaarweg Drachtstervaart en de passantenhaven Moleneind. De gemeente is ook verantwoordelijk voor de bediening van de Philipsbrug aan de Tj. Wagenaarstraat. De gemeente (tel. 06 23238367) is het aanspreekpunt voor de passanten en kan helpen bij het gebruik van aanuit.net.

Bruggen en sluizen Polderhoofdkanaal
Het Polderhoofdkanaal is van 15 mei tot en met 15 september open voor de recreatievaart. De bruggen en sluizen worden dagelijks tussen 9.30 en 16.30 uur bediend.

Philipsbrug (ophaalbrug) Drachtstervaart
Via de Philipsbrug in de Tj. Wagenaarstraat komt u in het centrum en de passantenhaven. De brug heeft een vrije doorvaarthoogte van 1,60 meter. Het openen van de brug is in de periode van 1 april tot 1 november dagelijks tussen 9.00 en 19.00 uur en tussen 1 juni tot en met 31 augustus tot 20.00 uur. U moet van tevoren bellen naar 06-23238367. Na circa 15 minuten is er iemand aanwezig om de brug te bedienen.

Niet aanleggen aan de kades Drachtstervaart
De kades van de Drachtstervaart tussen de Piipbrêge en het centrum zijn niet geschikt om boten af te meren. Zo blijft de vaart vrij voor het bootverkeer van en naar het centrum. Deze regels gelden zowel voor passanten als voor aanwonenden.

Passantenhaven Moleneind Drachten
Varende passanten zijn welkom in de passantenhaven aan het Moleneind in het centrum van Drachten. De haven is gelegen achter een vaste brug met een vrije doorvaarrhoogte van 2,95 meter. Bezoekers kunnen gebruik maken van de voorzieningen in de haven zoals stroom en water.  Ook kan men vuil water lozen. Voor een overnachting in de haven moet worden betaald. Er zijn tijdelijke sanitaire units, er wordt gewerkt aan een definitieve oplossing voor volgend jaar. Via de app AANUIT.NET kunnen passanten de voorzieningen gebruiken. Meer informatie vindt u op http://www.aanuit.net en op de borden in de haven. In de haven is gratis wifi beschikbaar.

Passantenplaatsen plezierhaven Rottevalle
De haven in Rottevalle heeft een beperkt aantal passantenplaatsen. Deze plaatsen zijn voorzien van stroom via het Aanuit.net-systeem. Ook is er een oplaadpaal voor elektrische boten.
Water gaat via een automaat met muntinworp. Er zijn geen sanitaire voorzieningen en vuilwaterpomp aanwezig. De kosten voor het verblijf in de passantenhaven betaalt u  aan de havenmeester.
In de haven staan op 2 plaatsen informatieborden over de instructies van het betaalsysteem en telefoonnummers (waaronder een 24-uurs helpdesk).

Passantenplaatsen plezierhaven Oudega
De haven in Oudega heeft een beperkt aantal passantenplaatsen. Deze plaatsen zijn voorzien van stroom en er is ook een watertappunt aanwezig.
Er zijn sanitaire voorzieningen. De kosten voor het verblijf in de passantenhaven betaalt u aan de havenmeester.

Hooidamsbrug Oudega
De Hooidamsbrug is het hele jaar open voor de (beroeps)- en recreatievaart.

  • Vanaf 1 mei tot 1 oktober van 7.00 uur tot 21.00 uur. Ook op zondag vanaf 1 april.
  • Vanaf 1 november tot 1 april van 7.00 uur tot 19.00 uur (zaterdag tot 18.00 uur)
  • In de maanden april & oktober van 7.00 uur tot 19.00 uur (zaterdagen tot 21.00 uur)

De Hooidamsbrug heeft een vrije doorvaarthoogte van 2.60 meter.

Pont ‘De Grietman’
De fiets- en voetgangerspont vaart vanaf 1 april t/m 30 september dagelijks vanaf 10.00 uur tot 20.00 uur heen en weer tussen De Veenhoop en de Hooidammen in Oudega over de Wijde Ee en de Grietmansrak. Een overtocht kost € 1,50. U kunt met een groep ook buiten de reguliere tijden met de pont oversteken. Maak dan een afspraak via 06-57991511.

 

Plaats zelf een reactie

Om een reactie te plaatsen dient u ingelogd te zijn.

Inloggen Registreren