Home / Voorzieningen

Voorzieningen

Winkels
Het centrum van Drachten heeft een ruim winkelaanbod en er zijn veel horecavoorzieningen. Terrassen vindt u vooral langs de Drachtstervaart, op de Kaden en het Raadhuisplein. Op dit plein is iedere donderdag(middag) en zaterdag een warenmarkt. In het centrum is gratis Wifi beschikbaar.

Markt
Iedere donder- en zaterdag is er op het Raadhuisplein markt. Beide dagen kunt vanaf 09.00 uur tot 17.00 uur terecht voor al uw dagelijkse boodschappen, maar ook voor een cadeau of een bloemetje.

Schouwburg De Lawei
Onze schouwburg vindt u aan de rand van het centrum. Hier kunt u terecht voor theater, dans- en filmvoorstellingen, kunstexposities, muziekonderwijs en veel cursussen voor jong en oud. Onder hetzelfde dak is theatercafé Hopper te vinden waar u kunt lunchen, dineren of borrelen in een gezellige sfeer. Voor meer informatie zie www.lawei.nl.

Museum Dr8888
Dit museum is één van de meest toonaangevende musea voor moderne kunst in Noord-Nederland en heeft een bijzondere (inter)nationale collectie met werken van o.a. Theo van Doesburg, Kurt Schwitters en Thijs Rinsema. In 2018 viert Museum Dr8888 op vele verschillende manieren de erfenis van Dada en De Stijl; de unieke verbondenheid met Drachten en de voortdurende invloed van deze bewegingen op kunstenaars en hun artistieke productie tot en met de dag van vandaag. Ook buiten de muren van het museum organiseert Museum Dr8888 allerlei activiteiten en evenementen in het kader van Dada en De Stijl. Kijk op www.museumdrachten.nl voor meer informatie.

Gemeentehuis Smallingerland
U vindt het gemeentehuis aan de Gauke Boelenstraat 2 in Drachten. U kunt hier uiteraard terecht voor het aanvragen van reisdocumenten, rijbewijzen of het aangeven van u pasgeboren kind.
Meer informatie vindt u op www.smallingerland.nl.

Karmelklooster
Tot 1993 was het Karmelklooster in gebruik als klooster van de ongeschoeide Karmelietessen. Architect Arjen Witteveen ontwierp dit eerste en beschouwende Friese klooster in 1935 in carrévorm naar middeleeuws voorbeeld met binnentuin en grote ommuurde slottuin. De façade oogt streng, maar van binnen heeft het gebouw een verrassend intieme atmosfeer, ook door de kruisgangen en doorkijkjes naar de tuinen. Er zijn regelmatig tentoonstellingen, concerten en lezingen. www.karmelklooster.nl.

Zwemcentrum De Welle
Zwemcentrum De Welle is een wondere wereld vol waterplezier. Voor recreanten en sportievelingen is er een spetterend aanbod. Je vindt hier een spannende glijbaan, een officieel wedstrijdbad, een pierenbadje en natuurlijk een buitenbad. Kom lekker genieten en ontspannen in één van de leukste zwembaden van Noord-Nederland! Zie www.sportbedrijf-drachten.nl.

Passantenhaven
De passantenhaven in het centrum telt 20 ligplaatsen en beschikt over alle belangrijke voorzieningen voor de pleziervaarders. De haven is bereikbaar voor schepen met een maximale doorvaarhoogte van 2.95m en een diepgang van minder dan 1.40m. Vanaf de haven loopt u zo het centrum in.

De Bios
De bioscoop ligt direct achter het uitgaansgebied en beschikt over 7 zalen waar het meest actuele filmaanbod wordt getoond. Parkeren kan op de ruime parkeerplaats van de Bios. www.biosdrachten.nl.

Poppodium Iduna
Iduna is hét poppodium van Drachten en omstreken. Door de grote diversiteit aan muziekoptredens komt elke muziekliefhebber aan bod. www.iduna.nl.

Bibliotheek Drachten
Bibliotheek Drachten heeft een uitgebreide collectie. Van romans tot dvd’s, maar ook bijvoorbeeld luisterboeken en de nieuwste tijdschriften. Voor kinderen van alle leeftijden is er een collectie op alle niveaus. Ook biedt de bibliotheek fijne werkplekken en gratis WiFi.  U kunt er ook terecht voor cursussen, workshops, lezingen en andere activiteiten. Bijvoorbeeld op het gebied van taal- en computervaardigheid. Kijk op www.bibliotheekdrachten.nl.

Kinderboerderij De Naturij
De Naturij is de grootste kinderboerderij van het Noorden! Meer dan 150.000 bezoekers per jaar  genieten van dit unieke natuur- en recreatiegebied van 7 hectare. Er is een eigentijdse speeltuin, een overdekte speelhal, een verkeerstuin en ook een spartelbad. Er zijn natuur-ontdekpaden, een tokkelbaan, je kunt er ponyrijden en… er zijn natuurlijk veel dieren! www.naturij.nl

Ziekenhuis Nij Smellinghe
Dit ziekenhuis biedt de zorg aan inwoners uit de gemeenten Smallingerland, Opsterland, Achtkarspelen, Ooststellingwerf, Tietjerksteradeel, Marum en Grootegast. Nij Smellinghe is een ziekenhuis met 339 bedden en uitgebreide poliklinische voorzieningen. Alle specialismen zijn vertegenwoordigd. Kijk op www.nijsmellinghe.nl.

ZuidOostzorg
ZuidOostZorg is een zorginstelling in het zuidoosten van Fryslân. Ze bieden zorg en ondersteuning wanneer u thuis woont. Daarnaast hebben ze verpleeg- en verzorgingshuizen in zuidoost Fryslân. Meer informatie op www.zuidoostzorg.nl